perjantai 23. elokuuta 2013

Ollaanko lamassa?

Henkilökohtaisesti ainakin siltä tuntuu. Kukaan ei oikein uskalla tehdä mitään kauaskantoisempia ratkaisuja. Meillä on siitä olemassa esimerkki omassa asuntokaupassamme. Ostimme Laukaasta uuden asunnon ja laitoimme Sumiaisiin reilut 20 vuotta sitten rakentamamme omakotitalon myyntiin keväällä. Talon suunnittelimme parhaan taitomme mukaan. Rakennusmateriaaleina käytimme parhaita saatavilla olleita materiaaleita, ja kirvesmiehetkin olivat huolellisen työn tekijöitä.

Meillä käyvät vieraat sanovat, että tämä kyllä menee kaupaksi, tähän ei voi olla ihastumatta. Myyntihinnankin olemme tiputtanut jo aivan pohjalukemiin.

Mutta kukaan ei edes kysy. Koko kesän aikana ei ole käynyt yhtään katsojaa.

Varmaankin asiaan vaikuttaa valtakunnallinen ja laajenpikin heikko taloustilanne. Lisäksi vaikuttavana tekijänä voi olla tämä kielteinen julkisuus mikä tuli lääkärin vastaanottopalvelujen lopettamispäätöksestä Sumiaisissa ja Konginkankaalla. Monet ovat kysyneet, että senkö takia te lähdette kun lääkäripalvelut lakkaa täällä. Olemme sanoneet, ettei se ole millään tavoin ollut vaikuttamassa päätökseemme. Jäähän tänne laboratorio ja sairaanhoitajapalvelut ja lääkärihän käy edelleen täällä vanhuksia katsomassa. On sanottu, että keskimäärin ihminen käy kerran vuodessa lääkärillä ja se ei ole iso asia käydä Äänekoskella.

Säästösyistä kaupungin päättäjät ovat tehneet päätöksiä kiinteistöjen myynnistä. Näitä päätöksiä on helppo tehdä. Vaikeampaa on sitten saada toteutetuksi nämä päätökset – niihin tarvitaan ostaja. Kaupungin kiinteistöthän eivät monessakaan tapauksessa helposti sovellu muuhun käyttöön.

Uutta tulevan vuoden talousarviota rakennettaessa olisi varmaan järkevää tutkia tehdäänkö kuinka paljon eri hallintokunnissa päälekkäistä työtä, voitaisiinko näitä töitä yhdistää. Tehdäänkö työt kuinka monimutkaisesti, ja tehdäänkö osittain turhaakin ja tarpeetonta työtä? Onko mahdollista byrokratian mutkia oikoa? Olisiko ulkopuolinen asiantuntija paikallaan tutkailemaan asiaa.?Pitäisikö tutustua tarkemmin miten muissa kunnissa hoidetaan vastaavia asioita?

Kuntaliitoksen yhteydessä ainakin minulle muodostui käsitys, että vanha Äänekoski hoiti hallintoaan hyvin työllistävästi, ja sitten siihen tulivat vielä lisää Suolahden ja Sumiaisten työntekijät.

Liitoksen yhteydessä sovittiin, että eläkkeelle jäävien tilalle ei palkattaisi uusia kuin aivan välttämättömissä tapauksissa. Onnistuttaessa keventämään byrokratiaa tämä olisi sitten paremmin mahdollista toteuttaa ja jäljelle jääville työtekijöille ei jäisi aivan mahdotonta taakkaa.


Ei voi toivoa päättäjiltä muuta, kuin tahtoa tehdä rohkeita päätöksiä ja vielä hyvässä yhteishengessä. Näinhän sitä saadaan samalla Äänekosken imagoakin nostettua ja uusia ihmisiä tänne paremmin muuttamaan. Lamassa ollaan tai ainakin melkoisissa talousvaikeuksissa. Merkit kuitenkin viittaavat jo Euroopassakin, että parempaan suuntaan ollaan menossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti